Donem resposta als reptes del món actual
C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona
933 468 001
Jocs de taula, llibres, nines, construccions, trencaclosques o robots, què portaran els Reis Mags? Ara que ve Nadal, els infants escriuen la carta als Reis o al Pare Noel i els pares podem ajudar-los a trobar opcions de jocs atractius per ells i alhora pedagògicament rics. També és molt bona opció que entre totes les joguines, apareguin llibres que els transportin a altres mons o realitats que obrin la seva ment.
A continuació, us volem fer algunes recomanacions sobre jocs i llibres per cada etapa educativa.
A partir dels tres anys ja es poden introduir jocs de taula amb normes bàsiques que ajudin als infants a desenvolupar la capacitat d’espera en haver de respectar els torns de joc i la tolerància a la frustració aprenent que a vegades es guanya i d’altres no. Hem de deixar que els nens i nenes perdin i es frustrin, perquè amb el temps aprendran a acceptar que no sempre són els guanyadors. A partir d’aquí, la nostra recomanació és qualsevol joc tipus memory que a més de complir les característiques abans descrites, també ajuda a treballar la memòria visual, l’orientació espacial, els permet establir relacions d’equivalència, realitzar connexions entre els diferents elements i ajuda a treballar l’atenció i la concentració.
A aquestes edats els hi encanta que els hi llegim llibres i és a través d’aquests que podem treballar valors i situacions de la vida quotidiana. En aquest context, el conte “Visca les ungles de colors”, tracta d’un nen que porta les ungles pintades i a l’escola se’n riuen d’ell perquè diuen que és una cosa de nenes. Amb la seva lectura podem treballar el tema del gènere, l’empatia i el respecte.
A partir de primària, on els infants ja han començat a tenir desimboltura llegint i se senten atrets per llegir totes les paraules que es troben per davant, és un bon moment per regalar el jocs i llibres. Com a joc de taula “Carrera de letras” és idoni a partir dels set anys. És un joc d’equip on han de trobar una paraula correcta que encaixi en una definició donada. Acaba guanyant l’equip que utilitza més lletres del tauler. És un joc divertit que fomenta el pensament estratègic i la creativitat, alhora que reforça els coneixements d’ortografia i el vocabulari.
Seguint en el món de les lletres, hauria de ser gairebé obligatori que els Reis Mags o el Pare Noel portés en els seus sacs un llibre per cada infant. Per la franja d’edat entre els 6 i 8 anys, la nostra recomanació és “Ens tractem bé” de Lucía Serrano. Un llibre sobre l’amistat, el respecte i la importància de tractar-nos bé els uns als altres, on els infants aprenen que cada persona és única, amb els seus talents, gustos i maneres de fer. En definitiva, tots som diferents i aquesta diversitat s’ha de respectar.
A mesura que els infants van creixent, descobreixen altres realitats diferents i una bona manera d’introduir-les és a través dels llibres. “Abdel” tracta la complexa vida d’un nen immigrant del Marroc que busca una vida millor a Espanya. És un relat real que als nens i nenes del cicle dels Grans els hi pot obrir una nova mirada cap a les persones que arriben al nostre país, valorant la riquesa de conèixer altres cultures.
A l’edat dels nois i noies del cicle dels Grans, si els jocs de taula s’han anat treballant des de petits, ja es poden introduir jocs de més dificultat i que perfectament poden ser jugats per a adults. Karuba és un joc de taula estratègic on cada jugador haurà de fer que el seu explorador arribi al temple perdut i aconseguir el tresor. És un joc familiar on es treballa aspectes d’orientació espacial, càlcul mental i presa de decisions.
Moltes vegades els interessos dels joves entre 12 i 16 anys estan focalitzats en pantalles siguin consoles, mòbils o ordinadors. Com a pares podem oferir altres opcions que ens portaran moments de joc amb ells i faran que mantinguem el vincle que moltes vegades a l’adolescència veiem que es va trencant. Per tant, més que mai podem incloure en els seus regals de Nadal, jocs i llibres.
Per pròpia experiència en l’àrea de Ludimat que impartim com a matèria complementària a 1r i 2n d’ESO, hem pogut veure que el joc de taula“Ensalada de puntos” ha esdevingut un joc que els manté enganxats mentre practiquen el càlcul mental. És un joc excel·lent per practicar aquesta part de les matemàtiques i ideal per jugar en família. Per la seva mida és fàcil de portar a qualsevol lloc, dinars familiars, trobades amb amics… i així donar una alternativa a què cada jove estigui amb el seu mòbil aïllat del món.
El gust per la lectura és també un dels hàbits que es veu afectat durant l’adolescència, de manera que oferir opcions de llibres adaptats a la seva edat, però que alhora no siguin infantils, és molt bona opció. En aquest sentit, volem presentar l’adaptació en format còmic de l’exitosa novel·la que ha estat divulgant la filosofia durant més de dues dècades. S’han editat dos volums: el primer es relata la filosofia, de Sòcrates a Galileu i, el segon, de Descartes fins avui.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola