C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

TRACIS: Com ensenyem escacs a l’escola?

TRACIS: Com ensenyem escacs a l’escola?

Escacs a l'escola amb el mètode TRACIS

A les escoles FEDAC impartim els escacs educatius com a activitat complementària, dins de l’horari escolar i per a tots els alumnes, en les etapes d’educació infantil i primària. L’activitat d’escacs forma part de la nostra aposta per la innovació i la qualitat educatives del nostre projecte educatiu #avuixdemà.

Aquesta activitat s’ha complimentat des del curs 23-24 amb la metodologia #TRACIS a totes les escoles FEDAC, com a resultat final després d’haver estat sotmès a un procés d’avaluació a través d’estudis científics, d’evidències educatives quantitatives i qualitatives i amb l’objectiu de mesurar el seu impacte en diversos aspectes de l’aprenentatge dels estudiants.

El mètode #TRACIS s’erigeix com una opció educativa innovadora i eficaç que no només integra amb èxit el joc d’escacs en l’horari lectiu, sinó que també contribueix de manera substancial a la millora acadèmica dels estudiants.

Què vol dir TRACIS?

  • T (Tàctic): El mètode TRACIS, se centra en el desenvolupament d’habilitats tàctiques en els estudiants. Aquest aspecte és fonamental, ja que la tàctica és un element essencial en els escacs. Mitjançant el reconeixement de patrons i la resolució de problemes tàctics, els estudiants adquireixen una comprensió profunda del joc, millorant així les seves habilitats.
  • R (Reflexió): Promou la reflexió i el pensament estratègic. En lloc de simplement memoritzar moviments, els estudiants són motivats a comprendre el “per què” darrere dels seus moviments, fomentant un aprenentatge més significatiu i durador.
  • A (Analític): L’enfocament analític del mètode impulsa els estudiants a fer una anàlisi profunda de les seves partides d’escacs i a aplicar el pensament crític en la seva aproximació al joc. Aquesta capacitat analítica té un impacte positiu en el desenvolupament global dels estudiants.
  • C (Comunicació): Utilitza la comunicació com a mitjà d’aprenentatge, facilitant una comprensió més profunda del joc i millorant les competències clau dels estudiants. La interacció amb altres jugadors contribueix a un aprenentatge col·laboratiu i enriquidor.
  • I (Interacció): L’èmfasi en la interacció social és un aspecte crucial d’aquest mètode. La interacció amb altres estudiants no només enforteix les habilitats socials, sinó que també crea un entorn d’aprenentatge vibrant i motivador.
  • S (Sistemàtic): Busca una ensenyança sistemàtica, amb una estructura lògica i organitzada per aprendre el joc dels escacs. Aquesta metodologia proporciona als estudiants una comprensió ordenada i gradual dels conceptes, facilitant la seva assimilació.

Quins són els objectius?

Escacs a l'escola amb el mètode TRACIS

El mètode #TRACIS és una proposta amb uns objectius ben definits i formada per un grup d’activitats específiques que, combinades, promouen un aprenentatge basat en la interacció, comunicació i reflexió entre alumnes-alumnes, alumnes-mestres i alumnes-família, que passa a ser durador, funcional i transferible, i que incrementa l’interès dels estudiants pel joc dels escacs. 

Els objectius didàctics de la metodologia se centren en tres aspectes principals:

  • Desenvolupar les habilitats del joc dels escacs fomentant el pensament crític. 
  • Millorar l’aprenentatge reflexiu en estudiants i 
  • Aprendre a pensar en el futur, a reconèixer patrons, a pensar amb lògica…
Escacs a l'escola