C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

Per Nadal, jocs de taula per primària!

Per Nadal, jocs de taula per primària!

Us presentem una nova proposta de jocs de taula per infants en l’etapa de primària. Són jocs de taula per passar bones estones en família, estones que creen vincle. Ens apropem als nostres fills de la manera que més els hi agrada, jugant. També poden servir per crear rituals de família: partideta abans de sopar, dissabte de jocs de taula, tarda de pluja jugant… Ens ajudarà, juntament amb altres activitats que puguem fer amb ells, a posar els fonaments d’aficions en comú que durant l’adolescència farà que no ens allunyem tant d’ells.

EL REY DE LOS DADOS

Què aprendrem?

Encara que “El rey de los dados” sigui un joc infantil aprendrem moltes coses. Tota la família aprendrà a prendre decisions, a planificar, a ser previngut o ser arriscats. Aprendrem sèries numèriques, què són els nombres parells i imparells, farem sumes de nombres enters (positius i negatius), a identificar correctament els colors, a fer parelles, trios, grups, etc.

Joc de taula "El rey de los dados".

La nostra opinió

El “Rey de los dados” és un gran joc infantil d’iniciació. Ideal per a començar a jugar en família. A cada partida veus com els nens van adquirint conceptes matemàtics sense adonar-se’n. Veus com es concentren, com canvien d’opinió, com canvien d’estratègia, com fan una suma de nombres enters agrupant les cartes positives amb les negatives del mateix valor perquè d’aquesta manera obtinguin zero i ja només sumin les cartes positives. Aprenen divertint-se.

I el més important és que quan un juga i s’ho passa bé, no presta tanta atenció al que va aprenent (encara que ho fa de la millor manera). És un joc on l’adult gaudirà jugant igual que els nens i això es nota molt. Té una durada perfecta, amb torns ràpids, és bonic i no és molt car, així que no se li pot demanar més.

EL LABERINTO MÁGICO

Què aprendrem?

“El laberinto mágico” és un joc familiar en el qual cal tenir molt bona memòria per a recordar quins són els camins que estan tallats. Aquesta és la clau del joc. Això sembla fàcil, però quan portem una estona jugant, recordar quins camins tenen paret no serà fàcil. Un altre dels aspectes que aprendrem és a no fer paranys. Això és difícil d’explicar, però quan mous la fitxa, si ho fas molt lentament pots intuir on està la paret que talla el camí abans que caigui la bola. Això està prohibit fer-ho. Cal fer un moviment ràpid i decidit i això cal deixar-ho clar des del principi de la partida. No és un joc en el qual es pugui guanyar només amb sort. Fa falta concentració i memòria.

Joc de taula "El laberinto mágico"

La nostra opinió

“El laberinto mágico” és un joc familiar ideal per a aquelles edats en les quals volem començar a deixar els jocs infantils per a passar a una cosa una miqueta més complicada. Quan parlem de complicat no ens referim al fet que el joc sigui difícil d’entendre. Les regles són molt senzilles d’entendre per a nens molt petits. Una altra cosa és recordar els camins tallats. El que té de bo el joc, és que es pot fer el laberint tan fàcil o tan difícil com es vulgui. Això fa que sigui vàlid per a qualsevol edat. Amb adults es pot fer un laberint complicat i amb nens més petits es pot fer una cosa més senzilla. És d’aquests jocs que sempre encertes perquè és bonic i molt senzill de regles. Podíem dir que és un memory però sense cartes. Si us agraden aquest tipus de jocs de memòria, però ja esteu cansats de cartes a les quals cal donar-li la volta, us convencerà. La rejugabilitat està assegurada, ja que pots fer sempre laberints diferents. Poden jugar fins a 4 jugadors, però funciona molt bé a dos i a tres.

ISLA CALAVERA

Què aprendrem?

“Isla Calavera” és un joc familiar en el qual aprenem sobretot a fer sumes i restes de centenes i milers perquè l’objectiu és arribar a 6.000 punts. En cada tirada sumarem o restarem aquestes quantitats de punts, així que ho estarem practicant contínuament.

Això no vol dir que calgui obligar-los a sumar o a restar. Per experiència se’ls pot anar preguntant en algunes tirades “quants punts són?”, però no fer-ho sempre, ja que el que volem és jugar i passar-ho bé. A vegades si fem nosaltres el càlcul en veu alta, ells van aprenent sols i sense adonar-se’n aniran adquirint el coneixement.

Joc de taula "Isla Calavera"

Durant el joc també aprendran a ser prudents o arriscar-se, ja que en cada torn poden canviar d’estratègia i intentar aconseguir més punts.

I com en la majoria de jocs aprendran que a vegades es guanya i a vegades es perd, així que la gestió de l’èxit i del fracàs, serà un altre aspecte que adquiriran.

La nostra opinió

“Isla Calavera” és un gran joc familiar. Té una bona durada, 30 minuts. Suficients per a treure-ho si no tens molt temps o si els nens no aguanten un joc més llarg. Són torns ràpids, és molt senzill, té un component d’atzar que fa que qualsevol pugui guanyar. Això està molt bé. Hem fet partides on el que portava menys punts treu una tirada de 4.000 i gana automàticament. Aquesta èpica de guanyar i arriscar-se ho fa molt divertit.

Ho recomanem molt per a famílies, per a adults, per a amics, ja que funciona molt bé amb tothom. A tots els amics que ho han provat, l’han comprat. Per les hores que li dedicaràs, el portable que és i el preu que té, és una compra segura.

PATCHWORK

Què aprendrem?

“Patchwork” és un joc familiar en el qual la nostra visió espacial serà clau per a guanyar la partida. Haurem de decidir com col·locar unes peces de formes diverses per a emplenar un tauler quadrat. Es treballa el tema de superfícies i podem practicar matemàtiques, ja que es fa molt visible el concepte d’àrea que sempre costa entendre. Encara que el càlcul és senzill, cal tenir en compte la superfície de la peça i també la seva forma per a poder emplenar de manera òptima el tauler.

Joc de taula "Patchwork"

Durant el joc també aprendran a tenir una estratègia a l’hora de triar el retall, ja que normalment les millors peces són les que et fan avançar més ràpidament en el tauler (cosa que fa que la partida s’acabi abans pel jugador) o bé les més cares (amb el que et vas quedant sense botons). També cal anar calculant els forats que quedaran en el tauler, perquè puntuen de manera negativa. En definitiva farem petits càlculs i sobretot haurem de posar en pràctica tècniques d’optimització d’espais.

La nostra opinió

“Patchwork” és un joc familiar que cal tenir tant sí com no. Joc imprescindible al qual si cal posar-li una pega és que només poden jugar dues persones. Les partides es fan curtes i és molt típic pensar “Ja s’acaba?” quan estem arribant al final del joc. A tots aquells que us agradin els jocs de trencaclosques tipus Tetris us apassionarà.

Te’l pots emportar a tot arreu. La caixa és petita encara que per a jugar necessites una bona taula, ja que al principi de la partida ocupa molt espai. El joc és una delícia i la tensió que es produeix quan has de triar una peça per al teu tauler és brutal. Mai saps si agafar aquella peça més barata (que et fa avançar més o que et dona menys botons) o la més cara (que et fa avançar menys o et dona més botons). No és un joc en el qual puguis seguir una estratègia clara per a guanyar. Aquesta és la gràcia. Cada partida és diferent.

Si voleu conèixer més jocs de taula, podeu visitar la web de dos professors de l’escola on fan l’anàlisi dels jocs amb una visió tant de la part lúdica com didàctica. Tots aquests jocs es poden jugar a qualsevol edat, l’únic que hem fet és posar el cicle que pensem que poden començar a jugar, però tots són fantàstics per jugar amb adults.

Si no sabeu on comprar aquests jocs de taula, al barri podem gaudir d’una botiga especialitzada i segur que us podran ajudar. Es diu “La Màquinaria” i la podeu trobar al Carrer del Llenguadoc, 82, 08030 Barcelona.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website