C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

Patrimoniadors

Patrimoniadors

Ja fa uns quants anys que l’alumnat de 4t d’ESO són patrimoniadors, és a dir, persones amb una especial sensibilitat per la cura del patrimoni.

L’escola participa en el projecte Patrimonia’m juntament amb el MUHBA. Aquest projecte consisteix a conscienciar a l’alumnat sobre la riquesa del patrimoni, els anima a tenir-ne cura i a fer-ne difusió, és a dir els anima a esdevenir patrimoniadors.

En el nostre cas hi participem amb l’alumnat de 4t d’ESO i som patrimoniadors de la fàbrica Fabra i Coats, coneguda a Sant Andreu pel nom de Can Fabra.

Vam iniciar aquest camí el curs 15-16, quan vam participar en una primera formació del professorat, i es va decidir patrimoniar Can Fabra, ja que la història de l’escola FEDAC Sant Andreu està íntimament lligada al creixement industrial del poble de Sant Andreu. Va ser la preocupació d’un veí per l’educació de les nenes que el va portar a escriure al Pare Coll perquè fundés una escola per elles a Sant Andreu de Palomar semblant a les que, amb les germanes Dominiques de l’Anunciata anava fundant a diversos llocs de Catalunya, molts d’ells lligats a les noves colònies tèxtils.

D’altra banda, la proximitat física i emocional entre l’escola i la fàbrica, donat que molts treballadors han portat a les filles i fills a l’escola i encara avui, molts d’ells, són avis de la nostra Comunitat Educativa.

Des del curs 16-17 diferents promocions han treballat aquest espai, però sempre hem tingut dos objectius com a fi en ment:

  • Posar en valor els testimonis dels treballadors de Can Fabra. Ja que tenim la sort que l’edifici del nostre Patrimonia’m ha estat conservat gràcies a la lluita dels veïns i veïnes de Sant Andreu i sobretot dels seus extreballadors amb qui mantenim, com ja hem esmentat, un vincle emocional donat que molts d’ells formen part de la Comunitat Educativa. Per nosaltres és un privilegi poder comptar amb fonts primàries, i la tradició oral, a través del seu testimoniatge per tal de poder aprofundir en el nostre projecte.
  • L’altre objectiu ha estat fer difusió de la riquesa d’aquest patrimoni al nostre voltant.

En aquest sentit, al llarg dels anys i diverses promocions, hem pogut participar en la Nit dels Museus, hem creat una web recollint la història de la fàbrica, hem preparat una gimcana per companys d’Erasmus que ens visitaven i hem creat jocs de descoberta del recinte fabril. Així any rere any, hem anat consolidant el projecte fent sempre activitats ben variades.

El projecte d’aquest curs s’ha desenvolupat de la manera següent:

Alumnat de 4t d'ESO fent de patrimoniadors

Vam començar amb tot un treball sobre la Revolució Industrial, després d’una breu introducció, l’alumnat va preparar unes exposicions orals sobre diversos aspectes d’aquest període històric.

Després, vam fer una visita a Can Fabra acompanyats dels guies del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) aquesta visita ens va permetre conèixer els diversos racons de la fàbrica, la seva història, però també el paper que va jugar en la vida econòmica, cultural, esportiva i social de Barcelona i, sobretot, de Sant Andreu. Això ens va ajudar a situar la fàbrica en el seu context i entendre millor tota la xarxa de canvis que es teixeix al voltant d’una indústria de la importància de la Fàbrica i Coats.

Després vam tenir l’oportunitat de rebre la visita de dos treballadors de Can Fabra, fundadors i socis dels Amics de Can Fabra, i extreballadors. Ells ens van poder explicar com era el dia a dia a la fàbrica i fer-nos referència a la lluita que va arribar a portar a la conservació del recinte i la base del futur museu del Treball.

Els patrimoniadors escoltant als treballadors de Can Fabra

I encara a l’escola, vam fer una tercera activitat. Amb el Víctor, del MUHBA, vam dedicar una bona estona de classe a pensar com preparar una visita dinàmica, animada, divertida, lúdica i plena d’aprenentatges pels nostres companys més petits, l’alumnat de 2n de primària de l’escola.

Finalment, després d’algunes sessions de classe pensant els continguts, acotant els espais i preparant els materials, va arribar l’esperada tarda de descoberta de la Fabra i Coats.

L’alumnat de 2n de primària tancava d’una manera festiva el seu projecte: Coneixem Sant Andreu, amb una tarda de jocs preparats pels alumnes de 4t d’ESO al voltant de la fàbrica.

Va ser una tarda plena d’aprenentatges i, on vam poder teixir llaços més forts entre els grans i els petits. La veritat és que tots ens ho vam passar molt bé. Va ser una tarda diferent.

Finalment, el passat 25 de maig, totes les escoles de Barcelona que participem en el projecte ens vàrem reunir a la Fabra i Coats per tal d’explicar el desenvolupament i resultats del nostre treball com a patrimoniadors.

Alumnat de 4t d'ESO fent de patrimoniadors

Aviat, tot l’alumnat de 4t d’ESO rebrà el carnet del MUHBA que reconeix la seva tasca, els obre les portes a les diferents seus del museu i els acredita com a patrimoniadors.

Patrimoniadors
CreaEscola Quality Certificate for Education Website