Donem resposta als reptes del món actual
C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona
933 468 001
L’ús de la intel·ligència artificial (IA) està guanyant terreny en diferents àmbits, incloent-hi l’educació, on s’ha convertit en una eina potent per a potenciar l’aprenentatge dels alumnes. Per una altra banda, també crea certa angoixa perquè la dependència excessiva de les eines d’IA pot limitar el desenvolupament d’habilitats essencials com el pensament crític, la creativitat i la resolució de problemes, ja que els alumnes podrien recórrer massa a les solucions automatitzades en lloc de buscar les seves pròpies respostes. La IA ha vingut per quedar-se i la manera en què utilitzem la serà clau perquè esdevingui una oportunitat o una amenaça.
A la nostra escola, on ens enfrontem al repte de convertir la IA en un aliat, hem integrat aquesta tecnologia a diverses activitats pedagògiques per fomentar la creativitat, el pensament crític i l’adquisició de noves competències digitals. Una d’aquestes iniciatives destaca per la seva originalitat i pel seu impacte en l’aprenentatge de la història: els alumnes de 4t de Primària utilitzen una IA per donar veu a personatges històrics, permetent que expliquin en primera persona els fets més rellevants de la seva vida.
Aquesta activitat comença amb una investigació prèvia per part dels alumnes, que han de recollir informació sobre figures històriques com Cristòfol Colom, Cleopatra, o Leonardo da Vinci. Després, mitjançant una eina d’IA, els alumnes generen diàlegs en els quals aquests personatges parlen directament amb els nens, explicant episodis clau de la seva vida, com els seus descobriments, èxits i desafiaments. El procés permet als alumnes apropar-se a la història d’una manera més interactiva i atractiva, ja que no només escolten fets i dates, sinó que també s’endinsen en les emocions i motivacions d’aquests personatges.
L’ús de la intel·ligència artificial en aquesta activitat aporta un valor afegit, ja que transforma l’aprenentatge en una experiència immersiva. A més, fomenta l’empatia i l’interès per la història, mentre que els alumnes desenvolupen habilitats de recerca, síntesi i redacció, necessàries per crear els guions que la IA utilitzarà per donar vida als personatges.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola