Donem resposta als reptes del món actual
C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona
933 468 001
En aquestes dates es dona una certa divisió d’opinions al voltant de dues festes populars: Castanyada? O Halloween? Hi ha raons de pes per defensar totes dues. La Castanyada és una festa popular del nostre territori, aplega a la família al voltant de la taula, tant per fer com per menjar panellets, castanyes i moniatos. El Halloween és una tradició americana molt present en un món globalitzat, és divertida i arriba molt a la canalla per les disfresses i els dolços.
A FEDAC Sant Andreu sempre hem apostat per la celebració de la Castanyada perquè som una escola catalana que vol vetllar per la continuïtat de les nostres tradicions. Per tant, creiem que és important presentar al nostre alumnat totes aquestes celebracions lligades a la nostra cultura.
Per una altra banda, pel nostre caràcter obert i atenent els canvis en la societat, també hem introduït la celebració del Halloween des de l’àrea d’anglès, per donar a conèixer altres tradicions i apropar-nos als interessos dels nostres infants i joves.
L’etapa d’educació infantil se centra en la festa de la castanyada, ja que es comença a treballar a l’aula amb l’arribada de la tardor, fent tot un seguit de prèvies on expliquem contes sobre la festa, cantem i ballem cançons, portem a l’aula fruits de tardor i experimentem amb aquests.
L’alumnat d’infantil i primària comença a celebrar la Castanyada un dia abans del 31 d’octubre cuinant els panellets que es compartiran amb tota l’escola el següent dia.
Així doncs, la festa grossa arriba el 31 d’octubre. Aquell dia, tots els infants i mestres d’educació infantil venen a l’escola disfressats de castanyers i castanyeres per tal de passar un dia d’allò més divertit!
Durant tot el matí, les aules d’infantil i diferents espais de l’escola com l’aula de psicomotricitat o el pati es converteixen en racons de tardor per celebrar la castanyada. Els infants van passant pels diferents espais en grups barrejats des d’I3 fins a I5 per gaudir de les diferents propostes. Entre les diferents activitats, els infants poden trobar espais per donar llibertat a la seva creació artística, tot dibuixant i pintant elements de tardor naturals o bé altres elements relacionats amb la festa, poden cantar i ballar cançons de tardor i relacionades amb la castanyada, fer relleus amb castanyes, transportar pinyes i altres elements amb les motos al pati…
A la tarda, ens tornem a trobar tots els grups d’infantil i compartim una estona plegats escoltant el conte de la castanyera i d’altres contes relacionats amb la festa.
Mentrestant, l’alumnat de primària també s’uneix a la celebració fent diversos treballs manuals i jocs al voltant de la castanyada.
Finalment, el dia acaba amb un berenar compartit amb tots els alumnes d’infantil i primària al pati on se celebra la castanyada i es mengen els panellets preparats per ells mateixos durant el dia previ a la festa!
Des de l’àrea d’anglès de totes les etapes, a més d’aprendre l’idioma, també es fa arribar als infants la cultura i tradicions angleses. A més, durant el matí del mateix dia 31 d’octubre, l’alumnat de primària realitza una sèrie de treballs manuals entorn d’aquesta festa, així com un esmorzar terrorífic al cicle dels grans.
A l’hora del menjador, els monitors i monitores també han dinamitzat durant aquests dies activitats relacionades amb la Castanyada i el Halloween, fent partícips als infants en la decoració de diferents espais de l’escola. A més, el dia 31 va poder gaudir d’un menú especial amb crema de carabassa i moniato.
La mateixa tarda, quan les famílies heu vingut a recollir als infants també heu pogut gaudir d’aquestes dues festes gràcies a la Castaween organitzada per l’AFA, on s’ha compartit un berenar de castanyes i moniatos, amb disfresses, treballs manuals, pintacares i molt més. Aquesta fórmula molt ben trobada uneix ambdues tradicions sense haver de triar quina t’agrada més, perquè qui diu que no es poden combinar unes disfresses terrorífiques amb unes castanyes ben bones?
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola