C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

Protagonitzem l’espigolada

Protagonitzem l’espigolada

Aquest any, l’escola FEDAC Sant Andreu, protagonitzem l’espigolada a Sant Andreu. Com a escola implicada en una economia pel bé comú, una especial sensibilitat envers la sostenibilitat, amb un compromís ferm amb l’entorn, una escola amb un projecte de TUtopia que implica tenir cura de l’entorn i especialment dels més vulnerables, no podíem deixar passar l’oportunitat de participar en l’Espigolada de taronges amargues que s’ha celebrat el 3 de febrer.

L’organització Els Espigoladors alineats amb els ODS fa temps que lluiten per l’aprofitament dels aliments tot empoderant diferents col·lectius. L’any 2021 juntament amb Parcs i Jardins van iniciar una campanya de recollida de les taronges amargues de Sant Andreu per acabar fent la melmelada “La Marga”.

La  campanya contra el malbaratament d’aliments en la que participem preveu tres accions:

-D’una banda, l’organització els Espigoladors, han fet una xerrada de conscienciació a l’alumnat de 4t de Primària. Els nens i nenes han fet d’altaveu de les reflexions compartides i han anunciat l’espigolada a tota l’escola. Així doncs, allò que han après, ho han anat a explicar i han passat per totes les classes de l’escola per parlar del malbaratament alimentari i han presentat la segona acció, l’espigolada del dia 3 de febrer.

-La segona acció ha estat l’Espigolada 2023,  impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i el districte de Sant Andreu i Els Espigoladors, en la que el nostre alumnat ha pogut tenir un protagonisme especial. L’alumnat de 1r d’ESO fan dos projectes que els ajuden a pensar sobre la importància de tenir cura del planeta: “Què li està passant el temps?”, i “Could we live in Planet B”?  avui han pogut portar part de les reflexions a l’acció, i contribuir a la millora del planeta des del nostre racó de Sant Andreu. I no ho han fet sols, ja que l’alumnat de 3r d’ESO els han ajudat, i és així com han fet més estrets els vincles creats entre ells gràcies al projecte TEI.

A més a més, han tingut una sorpresa i han pogut exclamar:  Protagonitzem l’espigolada a les notícies de BETEVE!

També les famílies de l’escola i veïns i veïnes han estat convidats a participar en aquest acte. 

Tots plegats hem aconseguit recollir uns 1050kg de taronges.

-La tercera acció es realitzarà quan l’equip FAR d’alumnes i els Pots i Skamots decideixin a quina entitat social del districte anirà destinada la melmelada La Marga, una melmelada que sempre es reparteix entre els col·lectius amb risc de pobresa o d’exclusió social.

Queda només un darrer pas, que tot aquest conjunt d’accions cali entre la nostra comunitat educativa, de tal manera que, com una taca d’oli, l’objectiu últim d’aquesta acció, conscienciar sobre el malbaratament alimentari i passar a l’acció, es vagi escampant de la nostra escola a l’entorn.  Per això hem volgut implicar a l’alumnat de 4t d’ESO, que han recollit les impressions del dia de l’Espigolada i estan elaborant els reportatges que inclourem dins el projecte Júnior Report.

Qualsevol petit gest pot aconseguir grans canvis, i pot fer passar a l’acció el nostre llegat: “Un somni neix dins teu per crear un món millor, creu en ell”