C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

Com es treballa el pensament computacional?

Com es treballa el pensament computacional?

A 1r d’ESO treballem el pensament computacional amb una eina que es diu Pencil Code, amb la qual podem fusionar el pensament computacional i la creativitat, treballant dos llenguatges de programació, Javascript i Coffescript, una versió de Python. Amb aquesta eina controlarem el moviment d’una tortuga que anirà dibuixant en funció de les ordres que li donem.

Pràctica guiada per treballar el pensament computacional

Per iniciar-nos en l’entorn primer vam fer una sèrie de pràctiques guiades per conèixer totes les eines que ens ofereix per poder programar i dibuixar a la vegada. Tots els exemples que van fer no tenien explicacions, només ho havien de provar, observar i pensar com funcionava i intentar fer canvis per crear un personalitzat. La millor manera d’aprendre és fent.

Un dels treballs on els alumnes han mostrat una gran creativitat és amb el Panot de Gaudí. Com que no sabien què era, tot i haver reconegut la foto els hi vam explicar una mica d’història. El 1904 Antoni Gaudí va dissenyar un model de panot de superfície hexagonal que contenia tres formes diferents. Tot i que molta gent les identifica amb un caragol, un pop i una flor, en realitat es tracta de tres elements marins: un equinoderm (estrella de mar), unes algues del gènere Sargassum i un fòssil de la classe ammonites (caragol de mar). 

Reproducció del panot de Gaudí per practicar el pensament computacional

Una vegada que van saber que era això del Panot de Gaudí, els vam proposar que dissenyessin un propi. Lògicament, el primer pas era programar la nostra tortuga per dibuixar un hexàgon regular. Aquí van haver de posar a prova els coneixements de geometria que van treballar al curs, ja que per fer-ho bé necessitaven saber la mesura dels angles interiors i la quantitat de costats. Una vegada fet el primer pas, cada alumne havia de crear formes i patrons fent servir principalment bucles iteratius amb el FOR. 

Amb aquest vídeo teniu una mostra representativa dels panots dels alumnes de 1r d’ESO. Gaudí estaria orgullós.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website