Donem resposta als reptes del món actual
C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona
933 468 001
Aquest curs, l’alumnat de 3r d’ESO, dins la matèria de biologia, ha participat en un projecte sobre endometriosi i salut menstrual, promogut per l’Hospital Clínic i l’ISGlobal, l’Institut de Salut Global de Barcelona.
Es tracta d’un projecte de sensibilització i ciència ciutadana sobre menstruació i endometriosi, en el qual han estat implicats FEDAC Sant Andreu i cinc centres educatius més de Barcelona.
Què és l’endometriosi i per què cal parlar-ne?
L’endometriosi és una malaltia crònica que afecta aproximadament un 10% de les dones en edat reproductiva. Aquesta afecció es caracteritza pel creixement de teixit similar al de l’endometri (el revestiment de l’úter) fora d’aquest òrgan, en zones on no hauria de ser. Aquest teixit es pot localitzar als ovaris, les trompes de Fal·lopi, el peritoneu, la bufeta, l’intestí i, en casos excepcionals, en altres òrgans més allunyats.
En la primera fase del projecte, l’alumnat va respondre una enquesta inicial sobre la menstruació i algunes falses creences, com ara si “la regla talla la maionesa” o “no es pot fer esport durant el període”.
Un dels punts forts va ser la participació en l’aula de ginecòlegs de l’Hospital Clínic i investigadores d’ISGlobal. La primera sessió ha consistit en l’explicació teòrica dels conceptes treballats i la resolució de dubtes sorgits sobre mites relacionats amb la regla. D’aquesta manera, nois i noies han pogut conèixer més el cos femení, i han entès millor qüestions de vegades desconegudes, generant-se així major complicitat i respecte.
L’alumnat també va dur a terme una acció de recerca sobre salut menstrual per a implicar-se en el projecte. Per una banda, han participat en un concurs de creació de materials per la promoció de la salut menstrual i l’endometriosi. Per altre costat, han hagut de fer una enquesta conversada amb algun familiar sobre els aspectes del projecte.
Els resultats han estat molt positius: vídeos, pòdcasts, cartells, jocs en línia, entrevistes i animacions de gran qualitat. Les converses familiars han estat una manera de normalitzar aquest tema amb una gran varietat de familiars, des de germanes, mares i pares fins a àvies i avis.
Per tancar el projecte, els organitzadors van repetir l’enquesta inicial per mesurar-ne l’impacte. Els resultats es van presentar durant una Jornada de Cloenda al CosmoCaixa, en la qual també alumnes i docents han participat en una taula rodona, i on alhora es van revelar els estudiants premiats per la creació de materials de promoció.
FEDAC Sant Andreu va rebre un premi per un vídeo animat sobre l’endometriosi, creat per en Biel, la Martina, l’Alexis i la Katherine. Enhorabona per la feina i la sensibilitat demostrades!
Amb la participació en aquest projecte, hem apropat a la vida real, conceptes sobre reproducció humana, que s’estudien a 3r d’ESO i hem intentat que es normalitzin converses familiars sobre aspectes com la menstruació i la salut sexual femenina.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola