C/ Ramon Batlle, 39-45 - 08030 Barcelona

933 468 001

Anem al teatre!

Anem al teatre!

Les sortides escolars són una part essencial del procés d’aprenentatge, entre elles, les visites al teatre tenen un lloc destacat per la seva capacitat de combinar entreteniment, art i pedagogia. El teatre esdevé una eina molt potent perquè permet reflexionar sobre la història que es desenvolupa a l’escenari, viure una experiència memorable i, fins i tot, conèixer els diversos oficis relacionats amb el món del teatre.

Per què anem al teatre?

Anar al teatre és molt més que veure una obra; és una experiència completa que fomenta la reflexió, l’empatia i el pensament crític. Les obres teatrals sovint parlen de temes universals, com ara la identitat, la justícia, els conflictes socials o les emocions humanes, que connecten directament amb les inquietuds dels adolescents. La proximitat amb els actors, l’escenografia, les llums i tot el que es posa en joc en una obra de teatre, ajuda a posar-se en situació, i fa que les històries puguin impactar directament en els espectadors, ajudant a despertar interrogants sobre el que està passant a l’escenari i les connexions amb la vida de cada espectador.

teatre

Un espai per a l’empatia i l’autoconeixement

Una de les grans virtuts del teatre és la seva capacitat d’humanitzar qualsevol situació. Mitjançant la interpretació dels personatges, els infants i joves poden posar-se en la pell dels altres i entendre perspectives diferents. Aquesta empatia ajuda a reforçar les seves habilitats emocionals i a gestionar millor les relacions personals.

A més, el teatre convida a la introspecció. Molts estudiants descobreixen que els conflictes o sentiments dels personatges són semblants a les seves pròpies vivències. Aquest mirall que ofereix l’escena pot ser un motor per a l’autoconeixement i el creixement personal.

Un record que perdura

Finalment, les sortides al teatre solen ser experiències memorables. L’emoció de viure l’espectacle en directe, la connexió amb els companys i la possibilitat de compartir opinions després de la funció fan que aquests moments quedin gravats en la memòria dels estudiants.

Artemis, un viatge musical i emotiu

El passat 20 de novembre, tot l’alumnat de l’ESO va poder gaudir de l’obra de teatre Artemis al Teatre Condal. Aquesta obra, té un sentit especial per l’escola, ja que està escrita i interpretada per la Mireia Morera, exalumna de l’escola. Aquest projecte neix del seu Treball Fi de Màster, juntament amb Pol Sanuy. Posteriorment, l’obra ha estat guardonada amb el premi a la Millor Lletra de Cançó al concurs RIIIING! i va formar part de la programació del Grec Festival 2024, sent molt ben valorada per la seva originalitat i emotivitat​. A partir d’aquí, l’han estat representant al Teatre Condal de Barcelona.

L’obra de teatre Artemis, és un monòleg musical que combina música en directe, humor i ciència-ficció. L’espectacle narra la història de la Diana, una noia que utilitza el cinema de ciència-ficció com a refugi emocional davant la complicada relació amb la seva mare i l’absència del seu pare. A mesura que madura, Diana explora temes com l’amor, la mentida i la necessitat de trobar el seu lloc en el món, en una narrativa que connecta amb les inquietuds de les generacions més joves.

Com han viscut el teatre els alumnes?

Abans d’anar a veure l’obra es va dedicar un temps de reflexió a les aules, vam escoltar la cançó principal: Sideral i vam fer algunes reflexions seguint la guia didàctica que ens van fer arribar perquè tot l’alumnat gaudís més de l’obra.

Després de veure l’obra, la Mireia Morera i el Pol Sanuy van donar l’oportunitat a tot el públic escolar a fer preguntes o comentaris per compartir-ho amb tothom. Diversos alumnes van fer preguntes interessants sobre la dificultat d’interpretar tants personatges una única persona, la seva formació, com es materialitza un guió en una obra de teatre… Va ser un diàleg molt enriquidor i, per això, la Mireia es va oferir a venir a l’escola a continuar la conversa amb els nostres alumnes.

El divendres 29 de novembre, des de les 11:30 fins a les 13:30, la Mireia va oferir unes petites xerrades sobre l’obra. Per cursos, l’alumnat va poder expressar que els havia semblat l’obra obrint un moment de diàleg en què van poder fer preguntes sobre diversos aspectes relacionats tant amb la seva formació d’actriu, com del procés de creació d’Artemis, o la curiositat de com es prepara una obra de teatre.

Fins i tot, els alumnes de 4t van poder fer preguntes sobre com preparar bé el Pessebre Vivent, i la Mireia va poder compartir records de quan el van fer tan ella, com uns anys més tard, el seu germà.

Què ens explica la Mireia?

Després de veure l’obra de teatre i que la Mireia s’oferís a passar una estona amb tot l’alumnat, ha volgut deixar-nos aquesta reflexió:

El teatre té el dret i la responsabilitat d’estar compromesa socialment amb els temes actuals i un espai de reflexió que convidi les noves generacions a sentir-s’hi apel·lades. Que tota l’ESO pogués venir a veure ARTEMIS ja no només penso que és una de les experiències més boniques que m’ha dut aquesta feina, sinó que també visualitzo amb molt d’orgull que s’està teixint un pont per facilitar aquest canal de transició entre l’educació i la cultura. Si s’acostuma a les noves generacions a ser espectadors regulars, també enriquim el futur de persones amb sentit crític i sensibilitzades amb l’entorn”.

Quina opinió tenen els alumnes?

Després de veure l’obra, els alumnes ens han deixat alguns comentaris:

“Em va agradar molt Artemis perquè majoritàriament ens sentíem identificats amb l’obra. Em va sorprendre que la Mireia interpretés tots els personatges de l’obra i tingués la capacitat de canviar tan radicalment. Finalment, també ens van donar l’oportunitat de participar i va estar molt bé” M.G. i A.M. (alumnes de 4t d’ESO).

“Una obra sorprenent, original, molt ben treballada que tracta tots els aspectes de l’adolescència” I.A., A.G. i P.F. (alumnes de 1r d’ESO).

En definitiva, portar l’alumnat al teatre ajuda al seu creixement integral com a persones crítiques, empàtiques i creatives, formant-los com a ciutadans actius, i si pot ser, fent-los entrar el cuc de la inquietud cultural. Convertim el teatre en un element indispensable de l’educació!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website